Májbetegségre: Pitypang szirup, recepttel. (Mária Treben)

Pár hete volt módomban egy nagyon szeretett, és kedves hölgy ismerősömnél, Gabicánál pitypang szirupot kóstolni!

Tudja a májammal küzdök, jó szívvel ajánlotta!

Mária Treben receptje alapján készíti évek óta!

Találtam egy linket, amit mellékelek, a konkrét receptet kiemelem belőle. Hogy nem jutott az eszembe, hisz több évtizede a könyves polcomon van a csodálatos Mária Treben gyógyfüves nagykönyve!

Idézet a linkből:

Anyám egyszer találkozott egy asszonnyal, aki kötényében pitypangvirágot vitt. Arra a kérdésre, hogy mihez kellenek ezek a virágok, elmondta a remek pitypangszirup receptjét,ezennel közreadom, hogy Önök is elkészíthessék:
Két összmarék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomjuk. A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajas kenyérre kenve rendkívül ízletes.”

Aki elolvassa az egész anyagot láthatja: Minden része csodás segítője az emberi szervezetnek! De a májra gyakorolt hatása, kiemelkedő!

Cukorbetegek is megtalálják a számukra hasznosítható részét a pitypangnak!

Úgyhogy pitypang szirupot fogok én is főzni!

Megpróbálom! Hátha jobban lenne a maradék még működő májsejtjeim jó része!

Könyvét is jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Idézet a linkből:

Csodálatos gyűjtemény.

Hozzászólás

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close